Gemotiveerd thuiswerken in 6 stappen

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 10:42

Debbie van Workhub: Gemotiveerd thuiswerken in 6 stappen

Met de komst van corona is thuiswerken niet meer weg te denken. Waar veel mensen eerst vol enthousiasme aan thuiswerken begonnen, blijkt het voor velen steeds lastiger om die motivatie te behouden. Dit komt o.a. door afleiding van binnenkomende appjes, de tv die in het zicht staat en het feit dat je gewoon in je joggingbroek kan werken. Kortom: gemotiveerd thuiswerken kan een flinke uitdaging zijn. In deze blog ga ik je helpen om gemotiveerd thuis te werken!

 

Stap 1: Creëer je eigen kantooromgeving

Het is verleidelijk om op de bank of zelfs in je bed te werken, maar echt goed voor je motivatie is dit niet. Met een eigen werkplek sluit je jezelf af voor prikkels en verleidingen van buitenaf. Tevens ben je bij gebrek aan een goede werkplek sneller geneigd om in een verkeerde zithouding aan het werk te gaan, met vervelende nek- en rugklachten als gevolg. Een ergonomische werkplek helpt je om een goede zithouding aan te nemen en zorgt voor een minder vermoeid lichaam. Heb je niet veel ruimte in huis en werk je daardoor aan de keukentafel? Zorg er dan voor dat deze minimalistisch is ingericht zodat je niet afgeleid raakt door niet-werk gerelateerde spullen of maak gebruik van de acoustic desk om jezelf af te sluiten. Als je ’s avonds weer gebruik wil maken van je keukentafel, transformeer hem dan weer terug tot keukentafel. Zo creëer je een duidelijke scheiding tussen werk en privé.

 

Stap 2: Laat afleiding verdwijnen

Als je snel bent afgeleid dan kom je niet aan je meest belangrijke werkzaamheden toe. En als je niet gedaan krijgt wat je moet doen dan heeft dit weer een negatieve invloed op je motivatie. Zorg er daarom voor dat je telefoon alléén aan staat voor meldingen die relevant zijn voor je werkzaamheden. Zo voorkom je dat je afgeleid raakt door meldingen die op dat moment niet relevant zijn. Ook is het niet verstandig om te multitasken. Een mail opstellen tijdens het bellen? Multitasken lijkt effectief, maar… we zijn niet gemaakt om twee of meer dingen tegelijk te doen. Het is funest voor je concentratie. Werk aan één taak tegelijk, dan ben je er bewust mee bezig en gaan je werkzaamheden een stuk sneller. Daarnaast is het raadzaam om alleen spullen die je écht nodig hebt op je bureau te zetten. Zo raak je minder snel afgeleid door spullen die er op dat moment niet toe doen.

 

Stap 3: Stel je thuiswerkplek op de juiste manier af

Een goede werkhouding is cruciaal om gezond en lekker te werken. Het zorgt ervoor dat je aan het eind van de dag meer energie over hebt. De manier waarop je bureaustoel en bureau zijn ingesteld heeft direct invloed op de manier waarop je werkt en zit. Een structureel verkeerde werkhouding heeft vaak vervelende nek-en rugklachten tot gevolg. Een fijne werkplek is voor iedereen anders, maar moet wel op de juiste manier ingesteld zijn. Gezond thuiswerken pakketten zorgen ervoor dat je zélf de pijn in je rug, nek en schouders kunt verhelpen. Daarnaast heeft een goede thuiswerkplek niet alleen te maken met een juiste zithouding, maar ook met het juist afstellen van het licht, omgevingsgeluid en de luchtkwaliteit. Hoe je dat doet lees je hier.

 

Stap 4: Houd je doelen duidelijk voor ogen

Door het thuiszitten verlies je wellicht het fijne contact met je collega’s en leidinggevenden. Hierdoor kan het voelen alsof er een afstand ontstaat tussen jou en de organisatie. Om ondanks de afstand gemotiveerd te blijven is het belangrijk om het gevoel van betrokkenheid te blijven houden. Zorg er daarom voor dat je de organisatiedoelen scherp in het vizier hebt en zorg dat je precies weet welke rol jij hierin in speelt. Bespreek samen met collega’s de doelen die jullie willen behalen zodat jullie als team een mooie prestatie kunnen neerzetten. Je zal merken dat je al een stuk gemotiveerder te werk gaat als de organisatiedoelen helder zijn.

 

Daarnaast is het belangrijk om je persoonlijke doelen niet uit het oog te verliezen. Structuur en routine zijn een goede methode om gemotiveerd te blijven. Een effectieve manier is om iedere dag

op dezelfde tijd op te staan. De verleiding om tijdens het thuiswerken een uurtje of twee langer te blijven liggen is groot. Benut de tijd die je normaal aan het reizen kwijt bent niet om nog even te slapen, maar gebruik deze tijd om een wandeling te maken, te sporten of rustig te ontbijten. Zo begin je de dag met energie!

 

Stel ook het doel voor jezelf om gezond te blijven leven. Voor sommigen is de koelkast de grootse afleiding tijdens het thuiswerken. Andere blijven de hele dag achter hun werkplek zitten en eten bijna niets. Door het thuiswerken is de kans groot dat je overdag minder beweegt. Het is daarom extra belangrijk om regelmatig te eten en voldoende te bewegen. Je zal merken dat je een stuk fitter bent als je gezond eet en regelmatig beweegt. Eet bijvoorbeeld je lunch op in de buitenlucht. Twee vliegen in één klap!

 

Stap 5: Kom achter je bureau vandaan!

Ongemerkt maak je op kantoor regelmatig tussendoor een praatje met een collega of loop je even naar het koffiezetapparaat. Deze kleine momenten zorgen dat je je aandacht éven verlegd en daarna weer productiever en gemotiveerder aan het werk kan. Raak dus niet gedemotiveerd als je tijdens het thuiswerken wordt onderbroken door een telefoontje van een collega of als je even een koffiepauze houdt. Deze momenten zijn juist nodig om daarna weer gemotiveerd aan het werk te gaan. Ook helpt het om in de pauze een wandeling te gaan maken. Blijf niet achter je bureau of keukentafel zitten, maar ga erop uit! Door te bewegen en even los te komen van je werkplek kunnen je hersenen even ontspannen. Hierdoor ontwikkel je nieuwe ideeën, werk je effectiever en ben je weer opgeladen om aan de slag te gaan.

 

Stap 6: Houd contact met collega’s

Sociale interactie op het werk is belangrijker dan je wellicht denkt. Het zorgt niet alleen voor verbondenheid en meer onderling begrip, maar ook voor meer creativiteit en innovatie. Door gesprekken met collega’s kom je op een idee voor een project, bedenk je samen een oplossing voor een probleem of bekijk je een kwestie vanuit een ander perspectief. Contact met collega’s zorgt voor inspiratie en nieuwe energie. Op kantoor is het makkelijk om je collega’s om hulp of advies te vragen, maar als je thuiswerkt loop je niet even snel naar je collega toe. Dit kan als je gevolg hebben dat je langer tegen een issue aanhikt waardoor je werk stagneert. Aarzel dus niet om je collega gewoon even op te bellen, dan kan jij weer door!

 

Werken gaat trouwens niet alleen om het behalen van resultaten, maar ook om relaties. Hoe blijf je verbonden als iedereen volledig thuiswerkt? Spreek één-op-één af met een collega in plaats van met al je collega’s. Gewoon om bij te kletsen. Woon je bij elkaar in de buurt? Maak dan samen een lunchwandeling of spreek af om koffie te drinken in de tuin of op een terras. Ook kan je een vast tijdstip inplannen per dag om een digitale koffiepauze te organiseren met collega’s. Zo blijf je verbonden met collega’s.

 

Met deze 6 stappen werk jij voortaan gemotiveerd thuis. Creëer je eigen kantooromgeving, laat je niet afleiden, stel je werkplek op de juiste manier af, houd je doelen duidelijk voor ogen, kom achter je bureau vandaan en houd contact met collega’s!

 

Debbie is marketeer bij Workhub. Ze analyseert haar omgeving en deze informatie probeert ze op een creatieve manier in te zetten. Op de socialmedia kanalen van Workhub probeert ze bezoekers niet alleen te informeren, maar ook te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat een goede ergonomische werkruimte met de juiste benodigdheden de basis is voor een gemotiveerde werkdag!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.