Wat is Core-stabiliteit en hoe train je die?

Gepubliceerd op 2 april 2020 om 10:51

'Core-stability', misschien heb je er wel eens van gehoord, maar misschien ook niet. De zomer komt eraan en we gaan massaal naar de sportschool met als doel: 'dat vetrandje moet weg, ik wil een 6-pack, of misschien wel een 8-pack!'. En dan heb ik gelijk ook een hele goede core-stability.

Ik zeg: onzin. Een 6- of 8-pack heeft niks te maken met core-stability. Sterker nog, vaak zie je bij bodybuilders dat de core-stability helemaal niet zo goed is. Maar hoe dan wel?
Als we het woord Core-stability ontleden dan hebben we twee woorden: 'core' en 'stability'. Core betekent simpelweg, de kern. En de kern van ons lichaam is de romp. 'Stability' is betekent dan natuurlijk stabiliteit, in de zin van - iets is stabiel als het niet omvalt. Core-stability heeft te maken met de stabiliteit van ons lichaam. Dus als we met een gezelschap aan het wandelen zijn en onze focus ligt bij onze partner en je stapt met je rechterbeen in een kuiltje op de stoep dan moeten we stabiel zijn om niet om te vallen. 

Als je grote (romp)spieren erg sterk zijn zullen ze de functie van de core-stability spieren over nemen. als de core stability spieren niks doen en de grove spieren de fuctie van de core spieren over nemen dan dan zal bij een onverwachte beweging de grove spieren aangespannen worden. En als de grove spieren aanspannen dan gaan ze direct voor 100%. Met als negatief gevolg: rug klachten of stijve spieren de dag erna of later. Corestability spieren zijn vaak hele kleine spieren die dicht langs ons scaled lopen voornamelijk onze wervelkolom. hoe beter de aansturing van deze spieren zijn hoe stabieler ik ben. Dus als ik mijn kleine diepe spieren goed train dan zal ik stabieler worden. Core-stability is dus de timing van de aanspanning van de spier bij een onverwachte gebeurtenis. 

Hoe train je deze diepe buikspieren?

Door oefeningen te doen waarbij je voornamelijk uit evenwicht wordt gebracht. Ga maar eens je tanden poetsen terwijl je op een been staat met een licht gebogen knie. Of ga maar eens zitten op een wiebelkussen en pak ondertussen je nietmachine die armlengte van je vandaan staat. Het gaat erom dat je jezelf continu aan het corrigeren bent, hierdoor worden die kleine diepe buikspieren geprikkeld en zal de verbinding tussen hersenen en spieren beter worden. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.